Spørgsmål? Ring på: 7027 2784
Man.- tors. kl. 8.00 – 16.00 / Fre. kl. 8.00-15.30
Svanevej 22, 2400 København NV
Spørgsmål? Ring på: 7027 2784
Man.-tors. kl. 8.00-16.00 / Fre. kl. 8.00-15.30
Svanevej 22, 2400 København NV
Ønsker du at styrke dine jobmuligheder med et 6-ugers kursus? Positivlister viser jobrettede kurser, som er designet til at hjælpe jobsøgende med at finde relevante uddannelsesmuligheder inden for områder med gode jobmuligheder.
Hvis du er ledig dagpengemodtager og enten ufaglært eller faglært, har du mulighed for at søge kurser fra positivlisten. Allerede fra din første ledighedsdag kan du tage et jobrettet kursus på enten den regionale eller den landsdækkende positivliste. Disse kurser er skabt til at opkvalificere dig hurtigt og gøre dig mere attraktiv på arbejdsmarkedet.
Det kan være en god idé at kontakte dit jobcenter for at få vejledning om dine muligheder. Du er også velkommen til at tage fat i os for at høre mere om vores kurser.
RAR Hovedstadens område dækker kommunerne København, Frederiksberg, Dragør, Tårnby, Albertslund, Ballerup, Brøndby, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Lyngby-Taarbæk, Rødovre, Vallensbæk, Allerød, Egedal, Fredensborg, Frederikssund, Halsnæs, Furesø, Gribskov, Helsingør, Hillerød, Hørsholm og Rudersdal.
RAR Sjællands område dækker kommunerne Faxe, Greve, Køge, Lejre, Roskilde, Solrød, Guldborgsund, Holbæk, Kalundborg, Lolland, Næstved, Odsherred, Ringsted, Slagelse, Sorø, Stevns og Vordingborg.
RAR Nordjyllands område dækker kommunerne Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Thisted, Vesthimmerland og Aalborg.
RAR Nordjyllands område dækker kommunerne Aarhus, Randers, Silkeborg, Horsens, Skanderborg, Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern, Hedensted, Viborg, Norddjurs, Syddjurs, Favrskov, Skive, Lemvig, Struer, Samsø og Odder.
RAR Syddanmark dækker en bred vifte af kommuner fordelt på både Fyn og Sydjylland. På Fyn omfatter det kommunerne Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Middelfart, Nordfyn, Nyborg, Odense, Svendborg og Ærø. I Sydjylland dækker rådet kommunerne Aabenraa, Billund, Esbjerg, Fanø, Fredericia, Haderslev, Kolding, Sønderborg, Tønder, Varde, Vejen og Vejle.
Den landsdækkende positivliste er en liste over godkendte 6 ugers jobrettede uddannelser, som du kan få bevilget af din a-kasse.
RAR Vestjyllands område dækker kommunerne Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Skive og Struer.
RAR Østjyllands område dækker kommunerne Favrskov, Hedensted, Horsens, Norddjurs, Odder, Randers, Samsø, Silkeborg, Skanderborg, Syddjurs, Viborg og Århus.
RAR Sydjyllands område dækker kommunerne Esbjerg, Fanø, Fredericia, Haderslev, Kolding, Sønderborg, Tønder, Varde, Billund, Vejen, Vejle, Middelfart og Aabenraa.
RAR Fyns område dækker kommunerne Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Nordfyn, Nyborg, Odense, Svendborg og Ærø.
Den landsdækkende positivliste er en liste over godkendte 6 ugers jobrettede uddannelser, som du kan få bevilget af din a-kasse.
Positivlisten er en oversigt over godkendte jobrettede kurser og uddannelser, der hjælper jobsøgende med at opnå relevante kompetencer. Listen omfatter både korte kurser og længere uddannelsesforløb, som er målrettet brancher med gode jobmuligheder. Den fungerer som et vigtigt redskab, hvis du ønsker at styrke dine kompetencer og komme tættere på et job.
Du kan søge om disse kurser gennem din sagsbehandler, som sammen med dit jobcenter eller din a-kasse vurderer og godkender din ansøgning.
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har inddelt positivlisten i fire hovedkategorier:
Kurserne på positivlisten er opdelt i forskellige kategorier som fx akademisk arbejde, ledelse og salg, indkøb og markedsføring. Listen inkluderer også korte, målrettede kurser, der hurtigt kan styrke dine færdigheder.
Ved at vælge en kategori får du en oversigt over de kurser, der hører til. Det gør det lettere at finde det forløb, der passer bedst til dine behov. Positivlisten giver mulighed for undervisning i alt fra regnskab og bogføring til it og programmering.
Hvis du er i tvivl om, hvilket kursus der er det rette for dig, kan dit jobcenter eller din a-kasse hjælpe dig videre.
Seks ugers jobrettet uddannelse er en central del af det danske arbejdsmarkedssystem og giver ledige mulighed for at opkvalificere sig og forbedre deres jobmuligheder. Positivlisten fungerer som en guide til kurser og erhvervsområder med gode beskæftigelsesmuligheder. Listen indeholder en række godkendte kurser og uddannelsesforløb, der har til formål at give dig de rette kompetencer til hurtigt at komme i arbejde.
Hvis du er ledig og modtager dagpenge, kan du tage en 6 ugers jobrettet uddannelse via din a-kasse. Har du ikke en a-kasse, kan du stadig ansøge om et kursus gennem din sagsbehandler i jobcentret.
Disse kurser er udviklet med fokus på jobmarkedets aktuelle behov, så du hurtigt kan tilegne dig efterspurgte kompetencer.
For at være en del af positivlisten i 2025 skal et kursus opfylde følgende kriterier:
Positivlisten er en integreret del af initiativet “seks ugers jobrettet uddannelse” og henvender sig til forskellige grupper af ledige: ufaglærte, faglærte samt personer med en kort videregående uddannelse (KVU) eller en erhvervsfaglig uddannelse.
Tilbuddet er primært rettet mod dagpengemodtagere og fleksjobvisiterede, der har de færreste faglige kompetencer.
Ønsker du at vide mere om dine muligheder for at tage en 6 ugers jobrettet uddannelse, kan du kontakte din a-kasse for vejledning.
Hvis du er ledig, kan du også tage 6 ugers kurser for ledige gennem den regionale uddannelsespulje, som administreres af dit lokale jobcenter. Denne pulje er åben for alle jobsøgende og giver mulighed for opkvalificering inden for brancher, hvor der er gode jobmuligheder.
Du kan selv foreslå kurser, men dit jobcenter skal godkende dem, før du kan tilmelde dig.
De regionale positivlister er værdifulde redskaber for jobsøgende, da de giver en samlet oversigt over korte, erhvervsrettede kurser, der er tilpasset behovene i de enkelte geografiske områder.
Danmark er inddelt i otte Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR)-områder, som hver har deres egen positivliste:
Hvis du ønsker at tage et kursus fra en regional uddannelsespulje, bør du kontakte dit lokale jobcenter eller din a-kasse for at få vejledning om dine muligheder.
Det er også værd at bemærke, at du kan deltage i kurser, der er godkendt i et tilstødende RAR-område, selvom det ikke er din egen region.
De regionale positivlister er ikke tilfældigt sammensat. De bygger på:
De endelige beslutninger om, hvilke kurser der optages på positivlisterne, træffes af de regionale arbejdsmarkedsråd, som har det overordnede ansvar.
Kurserne på de regionale positivlister kan være både private og offentligt finansierede. De udbydes med det formål at imødekomme regionale behov for arbejdskraft og kan derfor variere fra område til område.
Det er Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), der i samarbejde med de tre regionale arbejdsmarkedskontorer (AMK) og de otte regionale arbejdsmarkedsråd (RAR) står for udarbejdelsen af positivlisterne.
For at sikre, at de altid afspejler de aktuelle behov på arbejdsmarkedet, opdateres og offentliggøres de regionale positivlister to gange årligt – den 1. april og den 1. oktober.
For at kunne tage et 6-ugers jobrettet kursus fra positivlisten 2024 skal du opfylde følgende betingelser:
Deltagere har mulighed for at vælge mellem en række korte kurser, der er skræddersyet til hurtigt at forbedre deres jobmuligheder.
Hvis du har en lang videregående uddannelse, kan du som udgangspunkt ikke tage et kursus fra positivlisten gennem din a-kasse. Dog kan jobcentret godkende din deltagelse via den regionale positivliste i særlige tilfælde.
Du modtager dagpenge i hele perioden, mens du deltager i kurset. Samtidig dækker enten din a-kasse eller dit jobcenteralle udgifter forbundet med kurset.
Er du ny i Danmark og har fået et jobtilbud inden for et erhverv på positivlisten? Hvis stillingen er inden for et område med mangel på arbejdskraft, har du mulighed for at ansøge om en arbejds- og opholdstilladelse under positivlisteordningen.
For at kvalificere dig skal du have de nødvendige faglige kvalifikationer og den rette uddannelsesbaggrund for jobbet, som din arbejdsgiver har tilbudt dig.
Denne ordning gælder også for asylansøgere, der har sikret sig beskæftigelse inden for et område på positivlisten 2025.
Positivlisten giver en samlet oversigt over de kurser for ledige, der er omfattet af ordningen for 6 ugers jobrettet uddannelse. Hvis du opfylder betingelserne, kan du søge kurser fra listen for at opkvalificere dig inden for brancher med mangel på arbejdskraft.
Kurserne kan både være AMU-kurser og almindelige 6-ugers jobrettede uddannelser. Formålet er at give dig efterspurgte kompetencer og gøre dig mere attraktiv for arbejdsgivere.
Positivlisten består af korte kurser, der er skræddersyet til hurtigt at forbedre dine jobmuligheder. Ønsker du at styrke dine kompetencer, kan du tilmelde dig et kursus i dag.
Du kan se hvilke kurser der er i hhv. disse byer: København, Århus, Aalborg, Odense, Esbjerg, Randers, Roskilde, Horsens, Kolding, Vejle
Der findes to typer positivlister: den landsdækkende og de regionale. Den landsdækkende positivliste omfatter jobrettede kurser, som kan søges af ufaglærte, faglærte og personer med en kort videregående uddannelse, uanset hvor i landet de bor. For at ansøge om et kursus fra denne liste skal der udfyldes en AR237-formular, hvor ansøgeren selv udfylder rubrik 1, a-kassen udfylder rubrik 2, og bilag 1 primært udfyldes af det valgte uddannelsessted.
Hvis man ikke er omfattet af den landsdækkende positivliste, skal man i stedet søge kurser på de regionale positivlister. Her vil bopælsregionen normalt være afgørende for, hvilke kurser man kan tage, men det er også muligt at vælge kurser i nærliggende regioner. Godkendelsen af kurset sker via jobcentret og baseres på den individuelle jobplan. For at få godkendt et kursus fra en regional positivliste skal man kunne argumentere for, at det vil forbedre ens chancer for beskæftigelse.
Uanset hvilken positivliste man søger fra, er der gode muligheder for at forbedre sine kvalifikationer og øge sine jobmuligheder gennem de jobrettede kurser.
Beskæftigelsesministeriet er ansvarlig for at sammensætte positivlisten i samarbejde med:
Udvalgte kurser og fag på positivlisten besluttes af 11 efteruddannelsesudvalg for AMU-kurser og enkeltfag inden for erhvervsuddannelser (EUD). Akademiuddannelserne udvælges af Uddannelses- og Forskningsministeriets Kontaktudvalg for Akademiuddannelser.
For at blive optaget på positivlisten skal et kursus opfylde to hovedkrav. Kurset skal give nye kompetencer og opkvalificere deltagere inden for områder, hvor der er mangel på arbejdskraft. Og kurset skal forberede deltagerne på en specifik jobfunktion og styrke deres muligheder for at få beskæftigelse.
De ansvarlige ministerier og udvalg indsamler løbende data om arbejdsmarkedet. På baggrund af disse oplysninger foretages analyser, der identificerer brancher med et øget behov for arbejdskraft.
Kun kurser, der er målrettet områder med et dokumenteret behov for kvalificerede medarbejdere, bliver optaget på positivlisten.
Når et kursus er godkendt og optaget på listen, kan du søge om at deltage, hvis du opfylder kravene.
Har du spørgsmål til din berettigelse til 6 ugers jobrettet uddannelse via positivlisten?
Kontakt din a-kasse eller dit jobcenter for mere information.
Voksenlærling er en fantastisk mulighed for voksne, der ønsker at tage en erhvervsfaglig uddannelse og skifte karriere eller opdatere deres færdigheder. Som voksenlærling får du mulighed for at kombinere praktisk arbejde med teoretisk undervisning, hvilket giver dig en solid og anvendelig uddannelse. Der findes forskellige typer voksenlærlingeforløb, så det er vigtigt at vælge et, der passer til dine behov og karrieremål. Voksenlærlingordningen er særligt attraktiv, da den giver dig mulighed for at få løn under uddannelsen, hvilket gør det økonomisk muligt at tage en ny uddannelse som voksen.
For at søge et kursus på den landsdækkende positivliste skal du først finde et kursus, der passer til dine behov og karrieremål. Du kan starte med at søge online eller kontakte dit lokale jobcenter for vejledning. Når du har fundet et relevant kursus, skal du udfylde en ansøgning og indsende den til din a-kasse. Din a-kasse vil herefter behandle din ansøgning og vurdere, om du opfylder betingelserne for at deltage i kurset. Hvis din ansøgning godkendes, kan du begynde på kurset og dermed tage et vigtigt skridt mod at forbedre dine jobmuligheder.
Vi sidder klar til at rådgive dig: 7027 2784
Har du brug for rådgivning?
Tag en snak med Kristina, hvis der er noget du er i tvivl om!
Hvilket kursus passer til mig? Hvordan søger jeg? Kan jeg få kurset bevilget?
Mandag – torsdag kl. 08.00-16.00
Fredag kl. 08.00-15.30
Svanevej 22, 2400 København NV
Kurser for ledige
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Hold dig opdateret på vores kurser og tilbud.
© 2025 ITUCATION ApS. All rights reserved – CVR: 33248016.