Det er altid en god idé at få styr på din elevatortale, hvis du er ny ledig, jobsøgende eller gerne vil skifte job.
Her får du den store guide til elevatortalen:
Hvad er en elevatortale?
En elevatortale er en kort og konkret mundtlig præsentation, der fortæller 4 vigtige ting om dig:
- Hvem du er.
- Hvad du arbejder med.
- Hvordan du skaber værdi.
- Hvad du ønsker at arbejde med fremover.
Navnet kommer af, at du skal kunne gennemføre din tale, imens du kører en tur i elevator (det vil sige omkring 30-60 sekunder).
Hvorfor skal jeg have en elevatortale?
‘Har jeg brug for at udvikle en elevatortale’?
Hvis du sidder og tænker det lige nu, så tag gerne et kig på det her billede:
Hvis du er den type, der godt kan lide at se folk i øjnene – eksempelvis ved at gå til netværksmøder eller kaffemøder – er det utrolig vigtigt at lave en elevatortale med det samme.
For til denne slags møder er det talte ord naturligvis i fokus, da du står ansigt til ansigt med potentielle arbejdsgivere. Her er det afgørende, at du kan tale godt for dig og har et godt pitch.
Er du omvendt typen, der sidder bag computeren og skriver ansøgninger, er det mindre vigtigt. Dog vil vi mene, at en elevatortale altid er en god idé. For når du skal til jobsamtaler, er den god at have med.
Samtidig er det vigtigt at sige, at en elevatortale er relevant for alle.
Både for dig der er nyuddannet, og dig der har 15 års erfaring og nu ønsker at skifte job.
Hvad skal være del af min tale?
Som vi kort nævnte i starten, skal der gerne være fire ting med i din elevatortale. De er:
- Hvem du er.
- Hvad du arbejder med.
- Hvordan du skaber værdi.
- Hvad du ønsker at arbejde med fremover.
Nu gennemgår vi kort hvert enkelt punkt:
Nr. 1 – Hvem du er
Her skal du kort og præcist forklare lidt om din baggrund:
- Fortæl om din uddannelse (og eventuelt kort om indholdet af uddannelsen, hvis det er en uddannelse, som de færreste kender). Dette punkt er særlig vigtigt, hvis du er relativ ny på arbejdsmarkedet.
- Fortæl om dine erfaringer på arbejdsmarkedet: Hvor har du tidligere arbejdet og hvilke opgaver har du løst her?
Nr. 2 – Hvad du arbejder med
Fortæl kort hvilke opgaver du arbejder med i dit nuværende job: Hvilke projekter sidder du med? Hvilke opgaver løser du?
Nr. 3 – Hvordan du skaber værdi
Grundlæggende: Hvad kan du? Hvordan skaber du værdi på din arbejdsplads? Hvordan kan du skabe værdi andre steder? Og hvis din elevatortale er skræddersyet til den person, du taler med: Hvordan du kan skabe værdi for netop den givne virksomhed.
Nr. 4 – Hvad du ønsker at arbejde med fremover
Her skal du komme ind på dine ønsker fremover. Du holder netop elevatortalen fordi, du er et sted i dit arbejdsliv, hvor du søger at lave et skifte. Så derfor er det en god idé at fortælle, hvad du gerne vil fremover: Hvilke opgaver brænder du mest for? Hvad vil du gerne arbejde med i dit næste job?
Hvad er formålet med en elevatortale?
Formålet er kort og godt at kunne levere en kort og præcis mundtlige tale, der handler om dig og dine kompetencer.
Hvis du er rigtig skarp, er du opmærksom på hvem, der skal høre din elevatortale og sørger for at tilpasse den.
Den gode elevatortale skal altid:
- Være klar.
- Skabe interesse og nysgerrighed.
- Og ikke mindst sikre, at det netop er dig, der bliver husket efterfølgende.
Hvornår og hvor kan jeg bruge elevatortalen?
Elevatortalen kan bruge i et væld af sammenhænge:
- Til jobsamtaler: Her er åbningsspørgsmålet ofte ‘fortæl lidt om dig selv’. Her kan du så fyre din elevatortale af.
- Til netværksarrangementer: Hvis du er til en jobmesse, vil der være et hav af potentielle arbejdsgivere tilstede. Hvis du har en stak printede kopier af dit CV med, samt en god elevatortale, er du godt stillet.
- Til familiefesten: I private sammenhænge – middage med venner, familiefester, konfirmationer og andet – kan det sagtens ske, at du falder i snak med en spændende person, der kan åbne døre for dit arbejdsliv.
Hvornår kommer jeg i gang med at lave min tale?
En elevatortale er grundlæggende en præsentation af dig selv.
Og hvis du nu sidder derhjemme og gerne vil udvikle din tale, kan det derfor være en god idé at starte med at beskrive dig selv fagligt.
Prøv at besvar disse spørgsmål så kort du kan – og skriv gerne dit svar ned:
- Hvad er jeg god til på mit nuværende arbejde?
- Hvilke opgaver løser jeg?
- Hvordan skaber jeg værdi?
Herefter kan du hæve blikket og tænke over, hvad du gerne vil arbejde med i dit næste job. Det kan du forhåbentlig blive klogere på ved at tænke over de her ting:
- Hvilke opgaver motiverer mig?
- Hvornår er jeg gladest på mit arbejde?
- Hvad kan jeg godt lide at arbejde med?
- Hvordan ser en perfekt arbejdsdag ud?
Skær ind til benet i din elevatortale
Nu har du formentlig en længere liste af stikord og sætninger foran dig.
Nu er kunsten at skære ind til benet og få formuleret de sætninger, der i sidste ende skal være med i din tale.
Tænk over at din tale – samlet set – bør være max 60 sekunder lang. Så der er altså ikke tid til at væve rundt i lange forklaringer og udenomssnak. Det skal være helt stramt og hårdt skåret.
Øvelse gør mester
Skriv nu hele din tale på et stykke papir og øv dig med stopuret.
Start selvfølgelig med det lette – nemlig at læse din tale op direkte fra papiret, mens uret tikker.
Var talen for lang? For kort? Finpuds løbende teksten og giv dig selv en udfordring, mens du arbejder: Kan du huske talen udenad? For når du skal til jobmesse to dage efter, nytter det ikke at læse højt fra et stykke papir, når du står ansigt til ansigt med en HR-ansvarlig fra drømmevirksomheden.
Så i sidste ende skal du kunne din tale udenad.
Næste skridt er at øve din tale foran spejlet. Her kan du levende forestille dig, hvordan det er at stå foran en rigtig person.
Tænk over din holdning og udstråling, når du står foran spejlet:
- Står du solidt på dine ben med rank ryg?
- Hvordan er din udstråling – Åben? Afvisende? Engageret?
- Gestikulerer du vildt med armene? Eller ganske tilpas?
- Kan du bevare en naturlig øjenkontakt (uden at stirre)?
Det er også altid godt at øve din tale med dine venner og familie. For det første er du tryg ved dem og tryg ved at høre deres feedback. Og samtidig kender de dig så godt, at de også kan komme med værdifuld feedback til indholdet i talen.
Når din elevatortale sidder lige i skabet, er du klar til at levere den ude i virkeligheden!
3 vigtige ting på selve dagen
Hvis du ved, at du skal ud og give din elevatortale – hvis du eksempelvis skal til et netværksarrangement – er der tre ting, du bør tænke på, før du tager afsted:
Nr. 1 – Personlig soignering
Sørg for at du har været i bad, og at du har en præsentabel udstrålning.
Nr. 2 – Påklædning
Din påklædning spiller også en rolle i det vigtige førstehåndsindtryk. Husk de pæne sko, en fed blazer og tag skjorten ned i – de rene – bukser.
Nr. 3 – Håndtryk og naturlig øjenkontakt
Det sidste tip handler om det gode håndtryk og naturlig øjenkontakt. Et godt håndtryk – ikke for løst og ej heller for hårdt – spiller stadig en rolle i dag.
Og det samme gør øjenkontakt. En naturlig øjenkontakt – hvor du hverken stirrer eller kigger væk – er også værd at huske.
3 eksempler på en elevatortale
Til slut får du her 3 eksempler på elevatortaler, som du kan bruge som inspiration til din egen:
Henrik, nyuddannet revisor
“Hej, jeg hedder Henrik, og jeg er nyuddannet revisor fra Københavns Universitet. Mens jeg læste, arbejdede jeg med økonomistyring hos en mindre virksomhed, men nu ønsker jeg at tage det næste skridt og arbejde for en stor revisorvirksomhed eller et konsulentfirma. Jeg er dog meget åben på andre typer stillinger eller graduate programmer, da jeg mest af alt ønsker mig mere erfaring fra den finansielle sektor.”
Henriette, sælger
“Jeg hedder Henriette, og jeg har de sidste ti år arbejdet som salgskonsulent hos en stor medicinalvirksomhed, Coloplast. Jeg stoppede for nylig som følge af en større fyringsrunde, og jeg leder nu efter mit næste job indenfor salg. Jeg elskede mit job – særligt den daglige kontakt med kunderne var en stor motivationsfaktor – og det ønsker jeg også i mit næste job. Jeg drømmer om at tage skridtet videre og arbejde med ledelse, måske i en salgsafdeling indenfor medicinalbranchen.”
Troels, ingeniør
“Jeg hedder Troels, er uddannet ingeniør og har de sidste fem år arbejdet hos Rambøll med logistik og transport. Jeg har hidtil arbejdet meget selvstændigt, men jeg kan mærke, at jeg hellere vil arbejde med flere berøringsflader – gerne med både flere kollegaer og kunder. Jeg drømmer om på sigt at arbejde med ledelse af andre ingeniører, da jeg altid har været god til at skabe og bevare et overblik og få tingene til at køre.”
Itucation – styrk dine kompetencer med et 6 ugers kursus
Itucation tilbyder 6 ugers kurser til ledige, hvilket er en oplagt mulighed for at styrke ens kompetencer, som kan forbedre ens elevatortale. Vi tilbyder mange forskellige kurser indenfor IT, programmering, salg, markedsføring, sociale medier og bogholderi.
Samtidig med at du tager et kursus hos Itucation, kan du gratis benytte dig af vores karrierecoach. Hun vil kunne hjælpe dig med coaching og rådgivning på din jobsøgning, karriere vej – og elevatortale.