Positivlisten – her er alt du skal vide om positivliste for regional uddannelsespulje

Er du ledig? Vi tilbyder også kurser.

Positivlisten er til dig, der er ledig og gerne vil videreuddanne dig gennem et uddannelsesforløb af kort varighed. Positivlisten er nemlig en liste med jobrettede kurser og uddannelser af 6 ugers varighed indenfor forskellige erhvervsgrupper. Kurserne indenfor regional uddannelsespulje er godkendt til ledige, der opfylder nogle bestemte kriterier.

I dette blogindlæg går vi i dybden med positivlisten, dine muligheder og giver dig gode råd til, hvordan du kommer med på et kursus.

Hvad er positivlisten?

Positivlisten er en liste over forskellige jobrettede kurser, som du har mulighed for at deltage i, hvis du er ledig og opfylder visse kriterier.

Formålet med positivlisten er at give ledige muligheder for at tage et kursus, der giver dem nye kompetencer, der i sidste ende kan hjælpe dem tilbage på arbejdsmarkedet. Derfor er der kun kurser på positivlisten, der giver ledige de kompetencer, som det danske arbejdsmarked efterspørger netop nu og i fremtiden.

Og fordi arbejdsmarkedets behov løbende udvikler sig, bliver positivlisten opdateret en gang om året: 1. marts.

Hvilke kurser er der på positivlisten?

Positivlisten består først af en række kategorier – eksempelvis “akademisk arbejde”, “ledelse” og “salg, indkøb og markedsføring”. 

Ved at klikke på en given kategori kan du se alle de godkendte kurser, der hører ind under kategorien. Det gør det nemt og overskueligt for dig at finde frem til det eller de kurser, som du er interesseret i.

Se den opdaterede positivliste for 6 ugers jobrettet uddannelse her.

Hvilke krav skal jeg opfylde for at komme på et 6-ugers kursus fra positivlisten?

Her er de tre krav, du skal opfylde:

  • Du er enten ufaglært eller faglært og modtager dagpenge.
  • Du er dagpengemodtager og har en kort videregående uddannelse (KVU), og samtidig har du en erhvervsfaglig uddannelse.
  • Du har været ledig i under 9 måneder (dog kun 6 måneder hvis du er under 25 år). Det betyder, at din 6 ugers jobrettede uddannelse skal være afsluttet, inden du har været ledig i mere end henholdsvis 9 eller 6 måneder.

Det er altså ikke muligt at deltage i et kursus fra positivlisten via din a-kasse, hvis du har en lang, videregående uddannelse, medmindre det godkendes af jobcentret på den regionale positivliste. Samtidig er det vigtigt at slå fast, at du får dagpenge i hele perioden, mens du er på kursus. Og at det er din a-kasse eller dit jobcenter, der betaler den fulde udgift for kurset.

Er du i tvivl om, hvorvidt du er berettiget til et kursus? Så kontakt meget gerne enten os hos Itucation eller din a-kasse.

Itucation: Kurser i salg, marketing, IT, kommunikation og meget mere

Opfylder du kravene til at komme på et 6 ugers jobrettet kursus? Og interesserer du dig for områder som salg, regnskab, marketing, IT, programmering eller kommunikation?

Så tag et kig på Itucations store udvalg af godkendte kurser for ledige her.

Vores kurser spænder bredt – fra IT til salg og fra kommunikation til programmering – og vi garanterer, at du får seks spændende og ikke mindst lærerige uger hos os.

Alle vores kurser er skræddersyet til at være så konkrete og hands-on som muligt. Vi arbejder nemlig benhårdt hen imod, at du lander dit næste job på grund af kompetencer, som du har lært hos os.

Derfor er alle hos Itucation ekstremt stolte af vores fremragende resultater på Trustpilot. Se, hvad vores kursister siger om os her.

Hvem bestemmer, hvem der får adgang til et kursus fra positivlisten?

Afhængig af din konkrete situation er det enten din a-kasse eller dit jobcenter, der afgør, om du får lov til at komme på et 6 ugers jobrettet kursus fra positivlisten. 

Det er vigtigt at slå fast, at det er enten a-kassen eller jobcentret, der betaler den fulde udgift for kurset. Derfor kan det i nogle tilfælde være godt at præsentere nogle gode argumenter, når du skal overbevise dit jobcenter eller din a-kasse om, at du bør komme på et 6 ugers jobrettet kursus.

Her får du tre gode argumenter:

Nr. 1: Jeg forbedrer mine jobmuligheder

Hele formålet med et 6 ugers jobrettet kursus er, at du skal tilegne dig nye kompetencer og færdigheder, der skal få dig tættere på dit næste job. 

Itucation uddanner hvert år mange kursister. Vi holder løbende øje med, hvordan det går mange af dem på arbejdsmarkedet – og ikke mindst om de får job på baggrund af deres kursus hos os.

Så hvis du er interesseret i et af vores kurser, er du meget velkommen til at kontakte os. For så kan vi fortælle meget mere om, hvilke muligheder man kan have efter et 6 ugers kursus hos os.

Den viden er selvfølgelig god at præsentere for jobcentret.

Nr. 2: Der er mangel på arbejdskraft i den givne sektor

Et andet argument er at fortælle din sagsbehandler, at der er stor mangel på medarbejdere, der har netop de kompetencer, som du vil lære på dit kursus.

Hvis du eksempelvis vil tage et kursus hos Itucation i programmering, kan du søge på eksempelvis Jobindex efter “programmør”. Hvis der er mange ledige stillinger i dit nærområde, kan det være med til at overbevise din sagsbehandler om, at du bør deltage i kurset.

Nr. 3: Jeg får et stærkere og mere relevant CV

Det er naturligvis også et godt argument, hvis et af vores kurser – kombineret med din baggrund – vil åbne for flere jobmuligheder for dig. 

Hvis du eksempelvis tidligere har arbejdet med bogføring og regnskaber, kan du tage vores kursus i økonomistyring og få en bredere profil inden for det samme område. På den måde bliver du i stand til at løfte flere faglige opgaver.

Positivlisten: Arbejdstilladelse og opholdstilladelse

Er du ny i Danmark, og er du blevet tilbudt en stilling, som er på positivlisten? Så kan du ansøge om dansk opholds- og arbejdstilladelse efter positivlisten. Du skal dog have en uddannelse, som gør dig kvalificeret til stillingen.

Du kan også benytte ordningen, hvis du er asylansøger og har fundet et job på positivlisten.

Hvis du får arbejdstilladelse efter positivlisten, skal du være opmærksom på, at du kun må arbejde i det job eller den virksomhed, du har fået tilladelse til.

Hvis du har fået tilladelse til at bo i Danmark, mens du søger job, kan din arbejdstilladelse desuden udløbe før din opholdstilladelse. Derfor er det vigtigt, at du ikke arbejder under dette jobsøgningsophold – det er nemlig kun beregnet til at søge nyt job i Danmark.

Den regionale positivliste

Den regionale positivliste bliver 2 gange årligt opdateret på baggrund af de behov, som arbejdsmarkedet har. Og det er klart, at arbejdsmarkedets behov i Nordjylland er anderledes end behovet på Bornholm.

For at tilgodese de regionale forskelle, findes der otte regionale arbejdsmarkedsråd. Alt afhængig af ens geografiske placering, kan der altså være forskelle på de kurser, man kan deltage i som ledig.

Derfor er det en god idé at finde ud af, hvilke kurser der er på den regionale positivliste i ens regionale område.

Hvis du finder et kursus, der er relevant for dig, og det ikke er godkendt på den regionale positivliste for dit område, så har du stadig mulighed for at søge kurset via dit jobcenter.

De otte regionale arbejdsmarkedsråd har nemlig gjort det muligt for jobcentre at godkende kurser, der er godkendt på de omkringliggende regionale positivlister – selv når det ikke er godkendt på regionens egen positivliste.

Der findes disse RAR-områder: RAR HOVEDSTADENRAR SJÆLLANDRAR NORDJYLLANDRAR VESTJYLLANDRAR ØSTJYLLANDRAR SYDJYLLANDRAR FYN og RAR BORNHOLM

Seks ugers jobrettet uddannelse fremgår af en landsdækkende positivliste, som giver en oversigt over kurser, man kan få bevilget af sin a-kasse uanset geografisk placering.

Ordning for den regionale uddannelsespulje

Den regionale uddannelsespulje er afsat for at understøtte, at flere ledige – undtagen fleksjobbere – fra første ledighedsdag har mulighed for at få korte, erhvervsrettede uddannelsesløb, som fremgår af positivlisten for den region, man bor i, eller eller en tilstødende region.

I den forbindelse skal du dog være opmærksom på, at der findes otte regionale positivlister. Du kan se de regionale positivlister hos De Regionale Arbejdsmarkedsråd.

Positivlisterne for den regionale uddannelsespulje opdateres to gange om året: 1. april og 1. oktober. Hvis du er i tvivl om noget eller har spørgsmål, sidder vi klar til at hjælpe dig.

Nu har dagpengemodtagere og folk i fleksjob mulighed for at søge kurser i tilstødende RAR-område, ud over deres eget. Dette tiltag øger adgangen til flere relevante uddannelser og styrker mulighederne for opkvalificering på tværs af regionerne. For mere information og vejledning om, hvordan du benytter dig af denne nye mulighed, kontakt dit lokale jobcenter.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er seks ugers jobrettet uddannelse, og hvem kan deltage?

Seks ugers jobrettet uddannelse er et tilbud til dagpengemodtagere og personer i fleksjob, der sigter mod at forbedre deres kompetencer og muligheder for at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Dette tilbud giver mulighed for at vælge kurser, der fremgår af en landsdækkende positivliste eller regionale positivlister, som indeholder godkendte kurser rettet mod områder, hvor der mangler kvalificeret arbejdskraft. Alle, der får dagpenge, og som er nye i Danmark, kan henvende sig til deres jobcenter for at høre mere om mulighederne for at deltage i denne uddannelse.

Hvad er en positivliste, og hvordan kan den hjælpe mig med at vælge det rigtige kursus?

En positivliste er en liste over godkendte erhvervsrettede kurser inden for bestemte fagområder, hvor der er en særlig efterspørgsel efter arbejdskraft. Denne liste kan omfatte både erhvervsfaglige og videregående uddannelser og opdateres regelmæssigt for at afspejle det aktuelle behov på arbejdsmarkedet. Positivlisten kan hjælpe dagpengemodtagere og personer i fleksjob med at vælge relevante kurser, der forbedrer deres jobmuligheder. Du kan finde den aktuelle positivliste for regional uddannelsespulje hos dit lokale jobcenter eller på RAR’s (Regionale Arbejdsmarkedsråd) hjemmeside, herunder RAR Hovedstaden og RAR Sjælland.

Hvordan bliver kurserne på positivlisten godkendt, og hvem beslutter det?

Kurserne på positivlisten godkendes af de Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) i samarbejde med jobcentrene og a-kasserne. Disse instanser arbejder sammen om at identificere områder, hvor der er mangel på arbejdskraft, og udarbejde vejledende uddannelsesforløb, der kan opkvalificere arbejdsløse til at møde efterspørgslen. Godkendelsen baseres på en bekendtgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som sikrer, at uddannelserne er målrettet mod de mest efterspurgte kompetencer.

Kan jeg frit søge kurser uden for min nuværende erhvervsgruppe?

Ja, du kan frit søge kurser inden for samme erhvervsgruppe som din tidligere beskæftigelse eller fra en anden erhvervsgruppe, hvis dette kan øge dine chancer for beskæftigelse. Det er dog vigtigt, at kurset fremgår af positivlisten, og at det bliver godkendt af dit jobcenter. Dette giver fleksibilitet og åbner op for muligheder for at videreuddanne dig eller skifte karrierevej baseret på markedets behov og dine personlige interesser.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg er interesseret i at tage del i seks ugers jobrettet uddannelse?

Hvis du er interesseret i at tage del i seks ugers jobrettet uddannelse, skal du først henvende dig til dit jobcenter eller din a-kasse for at få information om dine muligheder. Din sagsbehandler vil guide dig gennem processen og hjælpe dig med at vælge de mest relevante kurser fra positivlisten. Det er også vigtigt at overveje dine fremtidige karrieremål og vælge kurser, der kan styrke dine kompetencer inden for det pågældende område. Efter godkendelse af dit jobcenter, kan du tage skridtet videre og tilmelde dig kurset for at forbedre dine jobmuligheder.

Hør mere om vores kurser for ledige

Send os en uforpligtende henvendelse og hør mere om vores kurser.

Vi kontakter dig hurtigst muligt for nærmere vejledning.

Hør mere om vores kurser

Lav en uforpligtende henvendelse og hør mere om vores kurser. 

Vi kontakter dig for nærmere vejledning.