6 ugers jobrettet uddannelse for ledige [Guide]

Er du ledig? Vi tilbyder også kurser.

6 ugers jobrettet uddannelse – hvad er det? For nogle er a-kasse systemet en jungle af finde rundt i. Hvad er dine muligheder og rettigheder? Og hvad kan du selv gøre? I denne guide kigger vi på 6 ugers jobrettet uddannelse, regler og rettigheder – så du kan blive klogere på om det kan være relevant for dig og hvorvidt kompetencegivende kurser kan holde dit CV aktivt. 

Jeg har samlet svarene på de oftest stillede spørgsmål omkring seks ugers jobrettet uddannelse, så læs videre herunder. Når du er færdig med denne guide, er du forhåbentligt blevet en hel del klogere på dine muligheder for at søge jobrettet uddannelse.

Hvad er 6 ugers jobrettet uddannelse?

Du har nok regnet ud, at det er en eller anden form for kursus eller erhvervsfaglig uddannelse, som strækker sig over 6 uger. Så langt så godt. Men hvis vi skal gå lidt mere i dybden med emnet, så er det i korte træk et gratis tilbud fra jobcenteret eller a-kassen om at at tage kompetencegivende kurser. Det tæller som en aktiv beskæftigelsesindsats og du kan ofte komme hurtigere i job. Mange vælger også at fortsætte uddannelsen på anden vis efter.

En seks ugers jobrettet uddannelse hos Itucation kan være alt fra “Digital Markedsføring” til “Regnskab og bogføring” til “Programmering”. Du vælger selv hvilken jobrettet uddannelse, du ønsker at opkvalificere dig med. Vores rådgivere hjælper selvfølgelig meget gerne med en uforpligtende samtale. I sidste ende handler det om, hvad din baggrund er, og hvilke nye kompetencer og viden du har brug for. På den måde kan du blive endnu mere kvalificeret til at søge arbejde indenfor din branche.

Hvem har ret til 6 ugers jobrettet uddannelse?

Du har ret til 6-ugers jobrettet uddannelse gennem din a-kasse, hvis du:

  • Er faglært eller ufaglært dagpengemodtager
  • Modtager dagpenge med kort videregående uddannelse (KVU) og har en erhvervsfaglig uddannelse.
  • Er ledig i op til 9 måneder (6 måneder for personer under 25 år). Det vil sige din 6 ugers jobrettede uddannelse skal være afsluttet, inden du har været ledig i henholdsvis 9 og 6 måneder.
  • Har valgt et kursus fra den landsdækkende/nationale positivliste.

Tip! Hvis du er i tvivl, er det en god idé at spørge din a-kasse, om du har ret til seks ugers jobrettet uddannelse. 

Jobcenter eller a-kasse godkender jobrettet uddannelse. Søger du via din a-kasse, skal du anvende en AR237-blanket, som du kan få tilsendt fra os. Søger du via dit jobcenter, kan vi sende dig en ansøgningsblanket.

Hvad er positivlisten?

Positivlisten er en liste over alle de kurser, som befinder sig under ordningen for seks ugers jobrettet uddannelse. På denne liste finder du alle de kurser, som du er berettiget til at søge, og fælles for disse er at det er akademiuddannelser. Det vil sige at dagpengemodtagere kan søge jobrettet uddannelse og deltage i kurser inden for positivlisten. Det giver også ECTS-point til deres CV. Læs mere om positivlisten i vores guide.

Du kan også se den landsdækkende positivliste på Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings (star.dk) hjemmeside.

Kurser udenfor den landsdækkende positivliste

Så er der heldigvis håb! Der findes seks ugers jobrettet uddannelse for ledige, som ikke er inden for positivlisten. Dem kan du sagtens søge. Forskellen er, at du søger gennem dit jobcenter i stedet for a-kassen. 

Alle kurser Itucation har i denne kategori er vejledende uddannelsesforløb, hvor uddannelsesforløbet sammensættes med det formål at få dig i job. 

Hvad er den regionale positivliste?

Hvis den jobrettet uddannelse du ønsker, ikke er på den landsdækkende positivliste, er det en god idé at vælge en jobrettet uddannelse inden for de regionale positivlister, da jobcentret derved betaler 20% og får den resterende del refusioneret.

Du kan se regionale positivlister på De Regionale Arbejdsmarkedsråds hjemmeside. Du er også velkommen til at kontakte os på tlf. 7027 2784 eller kurser@itucation.dk for at høre, hvilke kurser inden for den regionale positivliste vi udbyder.

Søger man kurset i a-kassen eller jobcentret?

Når man skal finde ud af hvor man søger sit 6 ugers jobrettet kursus skal man holde tungen lige i munden… 

  • Uddannelser, der er godkendt på den landsdækkende positivliste skal søges i din a-kasse via en AR237-blanket.
  • Uddannelser, der er godkendt på den regionale positivliste skal søges i dit jobcenter. Her bruges ikke en AR237-blanket, men i stedet en ansøgningsblanket, som du kan få tilsendt af os.

Find det rigtige kursus

Har du fået lyst til at udvide dine kompetencer og dermed dine jobmuligheder? Hos Itucation tilbyder vi mange forskellige seks ugers jobrettet uddannelse. Vores rådgivere er eksperter i at navigere i din unikke situation og hvordan du kan komme i job – de vil meget gerne hjælpe så klik videre her.

FAQS:

Hvem har ret til 6 ugers jobrettet uddannelse?

Du har adgang til 6 ugers jobrettet uddannelse, hvis du er medlem af en a-kasse og er ledig og ufaglært (afsluttet folkeskolen eller gymnasial uddannelse), ledig og faglært eller ledig med en erhvervsfaglig uddannelse og en kort videregående uddannelse (KVU). For bedre at forstå niveau inddelingen af vores uddannelsessystem og dermed forstå fx. videregående niveau og kort videregående uddannelse så tag et kig her.

Hvor afholdes seks ugers jobrettet uddannelse?

Selve uddannelsesforløbet udbydes på uddannelsesinstitutioner mange steder i landet. de fleste uddannelsesinstitutioner tilbyder også seks ugers jobrettet uddannelse online. 

Hvornår er man berettiget til seks ugers jobrettet uddannelse?

Du er berettiget op til 6 ugers selvvalgt uddannelse efter 5 ugers ledighed (karensperioden). Hvis du er i en opsigelsesperiode, kan du dog starte på første ledighedsdag.

Hvem kan tage 6 ugers jobrettet uddannelse?

Retten opnås efter 5 ugers ledighed og målretter sig primært mod faglærte eller ufaglærte personer. Denne ret gør det muligt at deltage i kurser fra en positivliste med vejledende uddannelsesforløb, der er udarbejdet af Beskæftigelsesministeriet og kan omfatte alt fra AMU-kurser til kort videregående uddannelser (KVU). Sådan en kort videregående uddannelse er tilkoblet en fælles kompetencebeskrivelse.

Hvilke kurser kan jeg vælge?

Ja, du kan frit vælge uddannelse inden for den godkendte positivliste. Dog skal det godkendes af enten jobcenteret eller a-kasse, at kurset er erhvervsfaglig uddannelse med gode jobmuligheder for dig. Hvis du allerede er blevet godkendt på et af de udvalgte kurser, kan du frit vælge inden for den enkelte erhvervsgruppe uden at skulle godkendes igen. Listen indeholder kurser og uddannelsesforløb, der sigter mod erhvervsgrupper med særligt gode jobmuligheder, fx grafiker, kok, salgsassistent, laborant, eller handelsøkonom. Det er vigtigt, at du vejledes om dine muligheder, så dit vejledende uddannelsesforløb matcher dine jobmål og den aktuelle efterspørgsel på arbejdsmarkedet. Først da falder det i kategorien seks ugers jobrettet uddanelse.

Der er også nogle der vælger at mikse uddannelser, sådan at flere mindre forløb bliver til et samlet forløb, der passer til rammen seks ugers jobrettet uddannelse. Sådan et samlet forløb betyder at du skal vælge kurser inden for samme erhvervsgruppe, og at de til sammen skal vare seks uger. 

Hvordan starter jeg i jobrettet uddannelse?

For at deltage i jobrettet uddannelse, skal du først først finde et kursus inden for positivlisten, der passer til dine behov og interesser. Dernæst skal du udfylde en blanket og indsende den til dit lokale jobcenter. Blanketten skal indeholde information om de valgte kurser og uddannelsesinstitutionen. Jobcenteret vil herefter vurdere din ansøgning og bevillige den del af kursusforløbet, der er finansieret af puljemidler.

Kan jeg få økonomisk støtte?

Ja, under deltagelse i jobrettet uddannelse kan du være berettiget til økonomisk støtte såsom tilskud til kost og logi og muligheden for at søge om befordringsgodtgørelse. Dette er med til at sikre, at ledige kan deltage i uddannelsen uden økonomiske byrder. Detaljerne for, hvordan du søger om disse tilskud, vil typisk blive forklaret i jobcenteret eller af uddannelsesudbyderen.

Hvilke ledige har adgang?

Adgangen til 6 ugers jobrettet uddannelse er primært rettet mod ledige, der er faglærte eller ufaglærte. Ledige inden for denne gruppe har ret til at deltage i uddannelsesforløbet – det er altså for dig der har afsluttet grundskolen eller en gymnasial uddannelse og ikke er kommet til videregående niveau. Det er dog vigtigt at bemærke, at hvis du allerede har en videregående uddannelse, kan du ikke søge om denne type uddannelse, medmindre du søger kurser, der ligger ud over tilbuddet om 6 ugers jobrettet uddannelse, og som er rettet specifikt mod opkvalificering inden for brancher med høj efterspørgsel.

Hør mere om vores kurser for ledige

Send os en uforpligtende henvendelse og hør mere om vores kurser.

Vi kontakter dig hurtigst muligt for nærmere vejledning.

Hør mere om vores kurser

Lav en uforpligtende henvendelse og hør mere om vores kurser. 

Vi kontakter dig for nærmere vejledning.