Hvad er projektledelse?
Projektledelse går ud på at lede et projekt samt alle de involverede frem mod et fastlagt mål. Disse projekter kan være både store som små. For eksempel opførelsen af metroen eller lancering af en ny hjemmeside. Uanset projektets størrelse, så gælder det om at komme helt i mål.
Som projektleder er det din opgave, at planlægge, organisere og styre den afsatte mængde ressourcer, så projektet når i mål inden for en bestemt tidsramme. Det gælder om at gå systematisk til værks, for at få alle brikkerne til at falde på plads.
Eksempler på typiske arbejdsopgaver inden for projektledelse:
- Planlægning og estimering – herunder projektets omfang, tidsramme og økonomi
- Teamleder – at få holdet til at fungere og arbejde sammen
- Mål – opsætning af klart definerede mål og delmål for projektet
- Risikoanalyse – hvilke problemer kan opstå omkring projektet og hvordan skal de håndteres?
- Interessentanalyse – afdækning af interessenter
- Kommunikation – kommunikere effektivt til og mellem de involverede parter
- Kvalitetsstyring – kvalitetssikring af produkter, leverancer mv.
- Ledelse – håndtering af problemer og andre overraskelser, så projektteamet kommer godt igennem
- Opfølgning og rapportering – herunder evaluering af proces og resultater
Få de grundlæggende kompetencer på plads med et 6 ugers jobrettet kursus i projektledelse, så du er godt klædt på til at skulle lede dit første projekt.
Hvordan bliver man projektleder?
Projektledere arbejder ofte i en branche, som de har et tilhørsforhold til. Det kan være i form af års relevant erhvervserfaring eller ved at have relevant erhvervsuddannelse. Projektledere inden for byggebranchen er måske uddannet bygningsingeniører forinden, hvilket giver dem en grundig viden om de processer og delprocesser der er inden for netop byggeri. Vil du gerne være projektleder i IT-branchen, så kan en IT-uddannelse være med til at give dig de rette kvalifikationer. på vores kursus i projektledelse får du en grundig viden om emnet, samt de rette agile metoder og konkrete værktøjer til at kunne lede diverse projekter.
Er du mellem jobs, så kan et jobrettet kursus i projektledelse være et godt sted at skabe en grobund for en ny karriere. Snak med dit jobcenter eller din a-kasse om hvorvidt du kan få kurset bevilget af dem. Kort sagt afhænger a kasse bevilgning af, om kurset er på den regionale positivliste, den nationale positivliste eller den landsdækkende positivliste. Udover det skal du også være i den gruppe, som er bevilget til 6 ugers jobrettet kursus. Det betyder du er dagpengemodtager og ufaglært (folkeskole og eventuel gymnasial uddannelse) eller faglært.
Hvad får jeg ud af et projektleder kursus?
Med et kursus i projektledelse får du stærke jobchancer gennem din viden i generel projektledelse. En god projektleder forstår sig både på generel projektledelse og samtidigt, det unikke ved de forskellige tilgange. For at ende ud med de rette kompetencer skal du nok regne med at udvikle dig over lang tid, altså selv efter kurset er endt. Den erfarne projektleder, med uddannelse inden for feltet er stærkt eftertragtet, og samtidigt svær at blive. Nye og erfarne projektledere er en sjældenhed, det skal som regel opbygges over tid.
For at få de rette redskaber ligger der også lidt på dine skuldre. Selvom rammerne er der, på kurser i projektledelse, er det dit projekt at udvikle dig inden for projektledelse. Det kræver at du dagligt arbejder på at udvikle dig selv, hen imod at få de rette redskaber.
Hvad er agil projektledelse?
Når man taler om projektledelse på traditionel vis, taler man om en plandreven proces, hvor hele projektets forløb er planlagt og beskrevet fra start til slut. I takt med at virksomhedernes omverden forandrer sig med større hastighed og at deres projekter dermed bliver mere komplekse, så er der opstået et behov for at gå anderledes til værks.
Det er her agil projektledelse og agile metoder kommer ind i billedet. I stedet for at betragte et projekt som et låst projektforløb, hvor man regner med at kende til hele processen, tager man højde for der sker ændringer og tilpasninger undervejs. Det gør man bl.a. ved at dele projekter op i mindre dele, også kaldet sprints, så man sikrer en større omstillingsparathed.
Fordelene ved agil projektledelse er bl.a.:
- Strategi og projekter kan tilpasses kundernes ønsker og behov i takt med at disse ændres
- Fejl kan identificeres og rettes hurtigt
- Imødekommer den hastige udvikling på den teknologiske front
- Løbende evalueringer og prioritering af de vigtigste opgaver sikrer, at opgaverne bliver løst i den rigtige rækkefølge
I mange tilfælde er det ikke et spørgsmål om enten/eller, men nærmere at bruge de mest hensigtsmæssige redskaber fra de to verdener i forhold til det enkelte projekt. Hvis du tager et projektleder kursus som også inkluderer agile metoder, så kommer du til at stå rigtig godt på arbejdsmarkedet.
Hvad tjener en projektleder?
Der er stor forskel på hvad du kan tjene som projektleder. Det afhænger af hvilken branche, hvilken virksomhed du arbejder i, samt din tidligere erfaring.
Tager vi udgangspunkt i en chef projektleder inden for IT-branchen, så er den gennemsnitlige indtægt pr. måned for nyuddannede (2019) inkl. pension, tillæg og personalegoder mm.*:
- Privat: 43.323 kr.
- Kommune: 36.283 kr.
- Stat: 40.394 kr.
Kilde: Danmarks Statistik
Overvejer du at arbejde med projektledelse, men mangler relevant erhvervserfaring, så kan det være en idé at få belæg for dine kompetencer med et projektleder kursus.
Alle ledere skal kunne håndtere forandringer
Når man skal styre projekter vil man støde på at skulle håndtere forandringer, om det så er i projektets tilgang, politiske svingninger eller en helt anden ledestil for at motivere kollegaer og ansatte. For at komme et skridt tættere på, kan du her læse om forandringsledelse og de 7 gode råd dertil.
Projektlederens rolle er altså i stor stil at holde overblikket og se muligheder. En erfaren projektleder vil være ekstra god til dette. Kurser i projektledelse kan bestemt rykke dig i den rigtige retning, men for at blive en god projektleder kræver det tålmodighed, da udviklingsprocessen er lang.
Praktisk information
- Vi tilbyder dette seks ugers jobrettet kursus både online og med fysisk fremmøde.
- Eksamen: kurset afsluttes med en mundtlig eksamen/mundtlig prøve.
- Hvis du er på dagpenge vil du forstat modtage økonomisk støtte.
- Tager du et kursus inden for projektledelse får du gode jobchancer specielt med en mundtlig eksamen.
- Viden om projektledelse får mange i job.
Kan jeg tage et projektleder kursus for ledige?
Dette projektleder kursus for ledige ligger på den regionale positivliste hvilket betyder det kan blive bevilget af dit jobcenter eller din a kasse. Nogle finder det svært at vide om de opfylder betingelserne til kurser på den regionale positivliste og derfor anbefaler vi at kigge på vores guide her. Dog kan det forklares som at du skal være på dagpenge samt ligge i den faglærte eller ufaglærte (folkeskole eller gymnasial uddannelse) gruppe. Under kurset vil du stadig modtage økonomisk støtte. Hvis der er noget du er i tvivl om så tag endelig kontakt til os på 70272784.
Det er nemmerere at få dette projektleder kursus bevilget hvis du har relevant erhvervsuddannelse men det er ikke en nødvendighed.
Hvad laver man som projektleder?
Mange projektledere arbejder inden for ingeniør felter eller IT-projekter.
Det er dog muligt at få job inden for alle aspekter af projektledelse med den rette baggrund. Dette kursus forsøger at klæde dig på til projektledelse inden for noget helt nyt, eller til projektledelse inden for det felt du allerede har erfaring indenfor.